Szép Ilona: múlt és jelen

 

Isten hozta a Szép Ilona vendéglőben! Éttermünk nem csupán Budapest kevés autentikus vendéglátó helyeinek egyike, ahol gyakorlatilag a tradícionális magyar konyha minden nevezetes étele megkóstolható, de élő történelem is egyben.

Múlt és jelen.

Elnevezését a mesélő nevű Szépilona városrészről kapta, amely évszázadokon keresztül a lakott területen kívülre esett. Az írásos emlékek szerint a XIII. század-ban itt helyezkedett el Kunc ispán majorsága- a szájhagyomány úgy tartja: az ő családtagja (lánya vagy felesége) lehetett az Ilona nevű híres-neves szépség. A major a szentlőrinci pálos kolostorhoz, illetve a Nyék nevű faluhoz vezető utak elágazásánál terült el, így már a kora középkorban a vándorok találkozóhelyének számított, ahol meg is kellett vendégelni őket. A jól jövedelmező birtokot Hunyadi Mátyás édesanyja, Szilágyi Erzsébet is bérelte. Nyilván nem véletlen, hogy innen nem messzire volt az igazságos Mátyás király legkedvesebb vadászerdeje.

A XVIII. században már postakocsiállomás működött itt. Valószínűleg ennek köszönhető, hogy később a villamos kocsiszín is a hűvösvölgyi elágazásnál kapott helyet. A feljegyzések szerint az ősi keresztútnál üzemelő vendéglőt már legalább kétszáz éve Szép Ilonának hívják.

A Szép Ilona nevet Vörösmarty Mihály romantikus költeménye tette széles körben ismertté - A Mátyás királlyal szerelembe esett, majd elsorvadt leány eredeti történetét a kutatók a Vértesve vagy Zemplénbe helyezik. A Petőfi Sándor portréját is megfestő Orlay Petrics Soma nyolc táblából álló sorozaton ábrázolta a népszerű legendát.

 

A vendéglőt a háború után elérte a komor történelmi sors: államosították, 1976-tól pedig megszakítás nélkül a Lucsi család üzemelteti, a 2003-as privatizációt követően immár tulajdonosként. A fokozott érdeklődés folytán az étterem szűkösnek bizonyult.

 

Végül 2006-ban sikerült a családnak a bővítéshez újabb hasznosítható területeket megvásárolnia. A felújítás után a vendéglő - immár a Szép Ilon ház részeként - a régi népszerű kínálattal és átakkal, de megújult és korszerűsített környezettel, bensőséges hangulattal, 2009-től várja ismét a hazai gasztronómia hűséges híveit.
Amennyiben ételeink elnyerték tetszését, mindig visszavárja Önt a Szép Ilona vendéglő. Ennyi évszázad ínyencei nem tévedhetnek.